

## Changes to the School Day – Your Questions Answered.

Thank you for all your feedback with regards to the changes to the school day from September. Many of you ask the same questions, so I felt it would be beneficial to share my with everyone to offer further clarity with regards to the changes.

Parents have asked	The school's answer		
What is remote learning?	Remote learning is another name for homework. It isn't live lessons and can be completed anytime at home.		
	At Meden, we believe homework is an essential part of learning. It has huge potential to support our students in being able to know more, understand more and complete more work, and do this well.		
	It plays a crucial role in supporting students on their journey to independence and being able to self-regulate their own learning. Effective homework can lead to a significant improvement in student progress and has been shown to have the highest impact on secondary school age students. Homework at Meden School will be set with a clear purpose, in one of these 3 areas; retrieve, recall and repeat.		
	Homework will be set via our Microsoft Teams as an assignment. It will be made clear it is homework in its title. It is the responsibility of the student to access the homework via this platform (Microsoft Teams). All information regarding each piece of homework will be on their personal Teams account.		
	At the start of term students will be refresher lessons on how to access Teams and where to find their homework. Each student will have around 1hr of homework a day.		
	Thank you for completing the Technology Questionnaire, the outcomes of this has allowed us to plan and organise our chrome book resources effectively. Please be aware we have a limited number of Chrome books for students who have no access to IT at home. If your child requires a chrome book to complete homework, then please contact the school using this link: <a href="Technology Questionnaire">Technology Questionnaire</a>		
What are the Breakfast Club timings?	Breakfast club will be from 8.30am to 8.50am and give students an opportunity to complete homework, buy and eat breakfast under the supervise of Meden Staff. If you want your child to attend this club then you must sign up In September.		

What are the timings of Homework Club?	Homework club takes place every day, expect Thursday, 3.10pm -4pm (Mon – Wed) 2.20pm – 3.10pm (Friday) If you want your child to attend this club then you must sign up in September.		
Will there be extra- curricular clubs next year?	There is an extensive extra-curricular timetable for all year groups. This will be published in September 2021 and these clubs will take place afterschool. All parents are responsible for picking their child up after extra-curricular clubs.		
What are the school times for each year group?	Year 7		
	Monday: 8.50am to 4.00pm Tuesday to Thursday: 8.50am to 3.10pm Friday: 8.50am to 2.20pm		
	Year 8 & Year 9		
	Monday to Thursday: 8.50am to 3.10pm Friday: 8.50am to 2.20pm		
	Year 10		
	Monday: 8.50am to 3.10pm Tuesday: 8.50am to 4.00pm Wednesday & Thursday: 8.50am to 3.10pm Friday: 8.50am to 2.20pm		
	Year 11		
	Monday to Wednesday: 8.50am to 4.00pm Thursday: 8.50am to 3.10pm Friday: 8.50am to 2.20pm		
	Meden College		
	Monday: 8.50am to 3.10pm Tuesday: 8.50am to 4.00pm Wednesday & Thursday: 8.50am to 3.10pm Friday: 8.50am to 2.20pm		

## 2021/22 Meden School Day

Event	Time	Duration
Staff Briefing Time	8.40am	10mins
Start of the Day: Tutor Time	8.50am	25mins
Period 1	9.15am	50mins
Period 2 / Break Break 1: KS3 – 10.05am to 10.20am Break 2: KS4/5 – 10.55am to 11.10am (Please note that KS5 Break on Fridays is Break 1)	10.05am	1hr 5mins (50mins Lesson, 15 mins break)
Period 3	11.10am	50mins
Period 4 / Lunch Lunch 1: KS3 – 12.00pm to 12.40pm Lunch 2: KS4/5 – 12.40pm to 1.30pm (Please note that KS5 Lunch on Fridays is Lunch 1)	12.00pm	1hr 30mins (50mins lesson, 40mins lunch)
Period 5	1.30pm	50mins
Period 6	2.20pm	50mins
End of the Day	3.10pm	
Intervention / Enrichment Y11 – Monday, Tuesday, Wednesday Y7 – Monday Y10, Meden College - Tuesday	3.10pm - 4.00pm	50mins

Friday finish time is at the end of Period 5 for all year groups – 2.20pm